Wat is Holding Space?

Holding Space is letterlijk Ruimte Houden, Ruimte Vasthouden, Ruimte maken.

De Nederlandse vertalingen geven mij teveel een gevoel iets te moeten doen, iets te moeten vasthouden. Terwijl Holding Space in mijn ogen juist gaat over nalaten iets te doen.

Wat zijn we gewend om meteen iets te willen doen als een ander over zijn problemen vertelt. We dragen oplossingen aan. We delen onze eigen ervaringen. Of we gaan het probleem van de ander dragen. We nemen het op onze eigen schouders.

Wat als we dat allemaal niet doen? Wat als we er gewoon zijn? Zonder oordeel.

Holding Space gaat over aanwezig zijn. Je bent er. Niet alleen fysiek*, maar ook mentaal en emotioneel. De ander kan voelen dat je er bent. En kan zich daardoor veilig voelen.

Space Holden is de basis van alles wat ik doe in mijn werk. Zowel in de 1-op-1 coaching als in de Vrouwencirkels.

Mijn bedrijf heet niet voor niks Groeiplaats voor Vrouwen. Het is mijn verlangen een plek te creëren, een veilige plek. Een plek waar je simpelweg kunt zijn, waar je mag voelen wat er te voelen valt, waar je mag twijfelen, waar je het even helemaal niet meer mag weten. Zo’n veilige plek geeft ruimte. Ruimte voor jou.

In mijn coaching gaat het Space Holden vooraf aan de doelen die gesteld worden, de oefeningen die we doen, de kennis en tools die ik uit mijn rugzak tover. Het begint met dat jij er mag zijn, dat ik je zie, dat ik aanwezig ben met jou.

Het is heel fijn om zo te werken. En ik krijg het terug van de vrouwen die ik begeleid. Ze voelen zich op hun gemak, ik mag heel dichtbij komen en ze vertellen me meer dan ze van zichzelf gewend zijn.

Space Holden is ook mijn belangrijkste taak in de vrouwencirkels die ik leid. Ik bied ruimte aan de groep om te zijn, om te delen, om te ontmoeten.

Maar in de cirkel ben ik niet de enige die space hold. We doen dat voor elkaar. Door met elkaar te zijn. Door met elkaar te delen. Oog te hebben voor elkaar. Naar elkaar te luisteren.

Als een ander deelt in de cirkel, gaan we niet in de actie. We oordelen niet. We bedenken geen oplossing. We delen vanuit onszelf. Niet om iets voor de ander op te lossen. We dragen elkaars problemen niet. En tegelijkertijd dragen we elkaar. Juist door op deze manier met elkaar aanwezig te zijn.

Holding Space kan je ook voor jezelf doen. En eigenlijk begint het daarmee. Ruimte geven aan jezelf.

Voel maar eens hoe dat is bij jou. Ben jij het gewoon om space te holden voor jezelf. Is er ruimte voor wat jij denkt, wat jij voelt, wat jij verlangt? Is het voor jou vanzelfsprekend om jezelf ruimte te geven? Zonder meteen in de actie te willen. Zonder meteen een oplossing te zoeken. Zonder te denken dat het verkeerd is wat je denkt/voelt/verlangt. Zonder dat het meteen anders moet.

Hoe zou het zijn als je ruimte maakt voor alles wat er in jou leeft? Zonder er in te zwelgen. En zonder het weg te willen hebben. Gewoon er te zijn voor jezelf. Zonder oordeel.

*Fysieke aanwezigheid is niet letterlijk nodig. Space holden voor een ander kan ook aan de telefoon of via Zoom.

Scroll to Top
Scroll naar top