“Ik las over je vrouwencirkel met Rite of the Womb. Gaan we dan met zijn allen huilend op de grond liggen en onze pijn doorvoelen?”

De vraag kwam van een vrouw die eerder bij me in de cirkel was. Toen was het heel fijn, maar hier was ze niet zo zeker van.

Het korte antwoord op de vraag is nee.

Het langere antwoord:

Allereerst, emoties zijn altijd welkom in de cirkel.

Als er tranen zijn, zijn er tranen. En ook als je je boos, geïrriteerd, bang, blij of euforisch voelt, mag je dat voelen en uiten. Welkom!

Ik nodig je altijd uit om te voelen wat er te voelen valt.

Maar wat gaan we dan voelen?

De rite van de baarmoeder is een krachtig en zacht ritueel om je los te maken van pijn en angst en je op een voedende manier te verbinden met jouw vrouwenlijn. Je eert je baarmoeder als een plek voor creatie en geboorte van nieuw leven.

Dat betekent dat we contact maken met wat er in onze baarmoeder en onze vrouwenlijn leeft. Daar zal zeker iets te voelen zijn.

Maar we gaan niet op zoek naar pijn van onszelf of onze voormoeders om ons daar eens lekker in te wentelen. We gaan dit ook niet op een heftige manier ‘releasen’. Dat is niet de bedoeling van dit ritueel en sowieso niet mijn manier van werken.

Als het gaat om onze vrouwenlijn en doorgegeven pijn, dan is het in mijn ogen niet de bedoeling dat wij dat diep doorvoelen. We hoeven ook niet alles voor onze hele vrouwenlijn op te lossen of te helen.

Het gaat om jou. Als er veel pijn en angst in de generaties voor je is geweest, hoef jij dat niet allemaal te dragen en te voelen. Dat is juist waar deze rite over gaat: jouw baarmoeder (of de plek van je baarmoeder) mag een plek zijn vrij van pijn en angst.

En ook als er in jouw leven veel pijn en angst is (geweest) rond je baarmoeder, dan hoef je daar niet keihard dwars doorheen.

De rite is zacht en tegelijk krachtig.

Nieuwsgierig?

Op zaterdag 11 mei organiseer ik een vrouwencirkel met Rite of the Womb in Culemborg. Meer informatie vind je op vrouwencirkelculemborg.nl

Scroll to Top
Scroll naar top