Ik kwam niet uit mijn woorden

Het gebeurde me de laatste tijd een paar keer.
Iemand vroeg wat voor werk ik deed.
En ik kwam niet goed uit mijn woorden.

Ik coach vrouwen. Groeiplaats voor vrouwen. Persoonlijke ontwikkeling. Zover kwam ik. Maar de mooie volzinnen op mijn website en op social media die ik toch echt allemaal zelf geschreven heb – zonder veel moeite zelfs – die kwamen er niet uit. Terwijl ik normaal niet snel met een mond vol tanden sta.

Ik heb zitten voelen wat er nou gebeurt.
Waarom vertel ik niet met gemak over wat ik met zoveel liefde doe?
En waarom presenteer ik mezelf niet wat beter?
Want ondertussen vind ik er ook wat van natuurlijk.

En als ik dan voel, kom ik bij de overtuiging: Ik mag niet vertellen waar ik goed in ben.
Geen idee waar ik die heb opgelopen. Maar het voelt heel waar.

Ik weet niet waarom ik dit ben gaan geloven. Soms is het waardevol om op zoek te gaan naar het verhaal wat er bij hoort. In dit geval voel ik dat het er niet zoveel toe doet hoe ik er aan kom. Wat er wel toe doet, is dat ik iets anders wil geloven.

Ik verander de overtuiging in: Ik mag vertellen waar ik goed in ben.

Dat kan ik intussen razendsnel, een overtuiging omzetten.

Meteen voel ik ontspanning. En ruimte om te vertellen.

De nieuwe overtuiging voelt nu waar.
Natuurlijk mag ik vertellen waar ik goed in ben.

Soms ben ik mijn eigen coach. Maar dit is precies wat ik doe als ik jou begeleid. Samen gaan we op onderzoek uit. Ik laat je niet alleen maar denken, maar ook voelen wat er speelt. In dit geval speelde er een belemmerende overtuiging en gebruikte ik een eenvoudige techniek om die te veranderen.

En wat een verschil maakte de nieuwe overtuiging! Een week nadat ik hem had omgezet, was ik te gast in een Insta live talkshow. Ik vond het een superleuk gesprek en vertelde ontspannen en vrij over wat ik doe en ja, ook over waar ik goed in ben.

Een van de kijkers las achteraf bovenstaand verhaal. Ze was erg verbaasd: “Ik dacht juist bij het kijken van je live dat het zo soepel en als vanzelf gaat. Dat je gelijk bij je woorden kan komen en het ook nog zo goed weet te formuleren. Ik dacht dat is jouw kracht, dat je nooit met je mond vol tanden staat.”

Scroll to Top
Scroll naar top